silo kesteren
Opdrachtgever
P.C. Van Tuijl Kesteren
Programma
Fabriek
Status
Ontwerp
Schaal
3400 m²

Concept

LUCHTRUIS

Een gebouw dat opgaat in zijn omgeving, maar toch gezien mag worden; een spel van weerspiegeling, perforaties en licht, waarin subtiliteit de boventoon voert. Een krachtig gebaar, zonder het landschap aan te tasten.

In het najaar van 2015 schrijft veevoederbedrijf P.C. Van Tuijl Kesteren BV een prijsvraag uit voor een ontwerp voor uitbreiding van de fabriek. Het Betuwse bedrijf heeft naastgelegen grond aangekocht voor toekomstige nieuwbouw van een opslag-, productie- en machineruimte en bovendien een 40 meter hoog silo gebouw. De opdracht is om een landmark te maken, dat als oriëntatiepunt dient in zijn omgeving; het gebouw mag dus opvallen. Voor Studio Bruce is echter een gevoelige omgang met het Betuwse landschap van even groot belang. Juist dit spanningsveld is kenmerkend voor hun winnende ontwerp.

Door de reflecterende beplating op de gevels, gaat het gebouw op in zijn omgeving. De wolkenlucht reflecteert in de gevel vanaf 5 meter hoogte boven de grond. Om de hoogbouw toch op subtiele wijze te accentueren, is de beplating ter plaatse van de silo vanaf 20 meter hoogte voorzien van een perforatiepatroon, met naar boven een toenemende dichtheid.

Overdag is een patroon van donkere perforaties te zien dat loskomt van de ondergrond, als een ruis in de lucht; ’s Avonds wordt de luchtruis op omgekeerde wijze zichtbaar als kleine lichtpunten, doordat LED-verlichting door de perforaties heen schijnt. Na 23:00 en op zondagen zal de verlichting uit zijn.

Silo Kesteren dagsituatie
Silo Kesteren nachtsituatie

De functionaliteit van het gebouw is van groot belang. De maat van de bebouwing is dan ook volledig afgestemd op de ruimtebehoefte van het bedrijf, zonder esthetische concessies te doen. De nieuwbouw bestaat naast de silo uit meerdere volumes met hoogtes van 15 en 20 meter, afgestemd op de functie, die tegen elkaar aan zijn geschoven. Het totaal omvat ruim 65000 m3. De reflecterende beplating laat het gebouw niet alleen opgaan in zijn omgeving, maar functioneert ook als een schil om de verschillende volumes heen, waardoor één geheel wordt gevormd en hoogteverschillen niet storend zijn.

De plint van het gebouw, tot ca. 5 meter hoogte, heeft een eigen karakter. Er is een patroon ontworpen van stapels donkergrijze bakstenen, verwijzend naar in de hal opgeslagen producten. Daarboven wordt de plint afgemaakt met lichtgrijze bakstenen. Zo is het gebouw ook in de onderste rand, die vooral van dichtbij wordt gezien, interessant en gevarieerd. De kleur van de overheaddeuren en loopdeuren is steeds afgestemd op de kleur van het omliggende metselwerk.

Passend in het concept van subtiliteit, zijn reclame-uitingen beperkt. Er is in het ontwerp voor gekozen om de bedrijfsnaam zichtbaar te maken op de silo door plaatselijk de RVS platen niet te perforeren, waarmee een patroon van letters zichtbaar wordt gemaakt. Dit kan desgewenst beperkt worden tot alleen de zuidelijke gevel, zodat het bedrijf vanaf Industrieterrein Het Panhuis zichtbaar is.

Het ontwerp kent een hoge mate van duurzaamheid, door de keuze van hoogwaardige, onderhoudsarme materialen: een stalen hoofddraagconstructie, metselwerk plint, gevelbeplating bevestigd op aluminium sandwichpanelen, EPDM dakbedekking en LED-verlichting. Alle met een lange levensduur en grotendeels recyclebaar.